Kis kávélexikon – Néhány klasszikus

Espresso

Kicsi, forró és fekete, mégis lágy ízhatású. Ez az eszpresszókávé (jelentése olaszul: gyorsan, sürgősen). A jó eszpresszó ismertetőjegye az aranyszínű, finoman melírozott, krémes állagú kávé, amelyet kicsi, előmelegített, vastag porcelánfalú csészében kínálnak. Ízlés szerint meg lehet cukrozni a krémes kávéhabot.

Ristretto

A Ristretto kávé vagy más néven Corto az eszpresszócsalád legkisebbik tagja. Intenzív, fekete, nagyon erős – röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30-35 ml-es mennyiségnél is rövidebb (20-25 ml), de nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó kávé.

Doppio

Vagyis dupla eszpresszó kávé. A kétszeres mennyiség mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

Cappuccino

A valódi cappuccino harmadrészben eszpresszóból, forró tejből és habosított tejből áll. Leheletnyi kakaóport hintenek rá. Télen a kakaó egy kis fahéjjal is keverhető. A cappuccinót nagy, kb. 1-2 dl-es előmelegített csészében tálalják.

Latte Macchiato

A jól elkészített Latte Macchiato kávé több rétegből áll. Magas, lehetőleg széles pohárba langyos tejet öntünk, majd rákanalazzuk a tejhabot és szép lassan beleöntjük a forró eszpresszókávét, anélkül, hogy a tej, a kávé és a tejhab összekeveredne. Hagyományosan magas pohárban kínálják, és hosszúnyelű kanalat adnak hozzá.

Caffé Macchiato

Az eszpresszókávéhoz forró, habosított tejet öntenek, és az így keletkezett fehér foltról (olaszul „Macchia”) kapta a nevét. Bár azonosak az összetevőik, mégis más az íze, mint a Cappuccinónak, mivel a Caffé Macchiato jóval tartalmasabb és koncentráltabb. Ezt a kis adag erős kávét a rajta lévő pöttynyi tejjel mokkás csészében kínálják, egy pohár víz kíséretében.

Mocha

Harmadrész eszpresszó kávé, harmadrész forró csokoládé, harmadrész habos tej.

Con Panna

Eszpresszó kávé, kis adag tejszínhabbal.

Café au Lait (Caffé Latte)

A Café au Lait hosszú eszpresszó kávéból, dupla eszpresszóból vagy filterkávéból készül, bőséges mennyiségű forró, habos tej hozzáadásával. Jellegzetes csészében kínálják, amely tulajdonképpen egy fül nélküli, nagyméretű csésze. A franciák szeretik így a reggeli kávéjukat, onnan is származik a neve.

Café con Leche

Spanyol vagy portugál, erősen pörkölt kávé, cukorral. Forró tejjel kínálják.

Café Créme

Közepesen erős kávé, eszpresszószerű krémes ízzel.

Corretto

Jelentése „korrigálni”. Jellegzetes Grappanote aromáját a hozzáöntött kis adag olasz konyaknak köszönheti. Az olaszok igen kedvelik ezt a fajta kávét, ők legfőképp Grappát öntenek hozzá.

Jeges kávé / Affogato

Egy keskeny pohárba egy vagy két gombóc vaníliafagylaltot tesznek. Hideg presszókávét öntenek rá, majd tejszínnel és csokidarabkákkal díszítik. Ezzel kész is az olasz fagylaltozók nagy klasszikusának számító kávékompozíció.

Café Frappé

Erős kávé jégkrémmel, mixerben összekeverve.

Granita de Caffé

Hideg eszpresszókávé tört jégen.

Romano

Eszpresszókávé egy szelet citrommal. Dél- és Közép-Amerikában rendkívül kedvelt kávékülönlegesség.